Danscrew RVC De Hef op weg naar de dans special ‘Present yourself’

Toen we begonnen, was het letterlijk en figuurlijk de kat uit de boom kijken welke dansgroep dit schooljaar gevormd zou worden. De leerlingen van verschillende leeftijden en uit diverse klassen hebben trouw iedere dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur de danslessen gevolgd. Het was een gemêleerde groep meiden die deelnamen aan deze dansreis. Zij waren introvert, extrovert, express, ingetogen, aanwezig, speels, enthousiast, gefocust en ondeugend, maar het mooie aan de groep, vond ik, was dat ze elkaar in hun waarde lieten. Wat deze dames gemeen hadden, was hun overduidelijke liefde voor dans en muziek. Het gevoel voor ritme, samenwerking en tot elkaar komen als één groep vond ik een mooie start van deze dansgroep. Een groep waar je als docente Lichamelijk Onderwijs trots op mag zijn.

Deze dames hebben toegewerkt naar hun eerste optreden ‘Present Yourself’ tegenover andere scholen in het SKVR gebouw. Afgelopen dinsdag hadden deze leerlingen de laatste puntjes op de ‘i’ gezet qua dans, timing en synchroniciteit. De groepsapp maakte de laatste week overuren en meisjes blijven meisjes: “Wat gaan we aantrekken?”, “Welke kleur staat ons het beste?” en “Vergeet je make up niet!!”. Dit heb ik als erg aandoenlijk ervaren.

Dinsdag tijdens het oefenen voelde je de spanning in de lucht hangen. Als bijkomende factor, welke de spanning verder deed stijgen, ging het alarm in het schoolgebouw af. Dit was echt secondewerk; elkaar aankijken, mij aankijken en vervolgens de woorden horen: “Dames we gaan rustig naar buiten”. Wanneer deze leerlingen snel willen zijn, dan kunnen ze dat ook. Het was hilarisch om te zien hoe snel zij hun mobiel, jas en tas gristen om als groep naar buiten te gaan. Uiteindelijk bleek het vals alarm te zijn en de leerlingen hadden de gelegenheid even verder te oefenen. De dansdocente Raydiënne Hooi stelde voor om naar het metrostation Maashaven te lopen en van daar uit naar Beurs te gaan. Ik kwam niet bij van het lachen toen er met een zuur gezicht werd aangegeven dat wij ook met de tram konden in plaats van lopen. Vanaf dit moment begon onze reis met non-stop geklets, gelach en volop positieve energie. Bij het SKVR gebouw aangekomen, werden wij blij verrast met de locatie op de vierde etage en de bijbehorende, eindeloze trappen. Een betere warming up konden ze niet krijgen. De zaal vulde zich snel op met de andere scholen en hun dansgroepen. De RVC De Hef dansgroep moest als laatste optreden, maar was al als eerst gearriveerd. De groep was duidelijk aanwezig, klapte voor iedere groep enthousiast mee en betrok iedereen erbij.

Er werden vurige, stoere en expressieve optredens gegeven door alle groepen. De presentator kondigde de groepen op een leuke manier aan en de muziek was meeslepend. De gehele sfeer bracht mij terug in de tijd toen ik zelf deelnam aan dansoptredens. Uiteindelijk kon ik er ook niet aan ontkomen ik moest meedoen aan de soultrain. Hierbij word er muziek gedraaid door de DJ en aan weerszijde staan twee groepen, waarbij iedere keer een tweetal een geïmproviseerde gezamenlijke dans laten zien en vervolgens achteraan sluiten.

Cristalina, docent Lichamelijke Opvoeding RVC De Hef