Meer jongeren structureel laten sporten; via school én als lid van een sportvereniging. Dat is het doel van Challenge010. Leerlingen worden uitgedaagd om met hun team het beste van Rotterdam te worden. Net als op Amerikaanse high schools komen zij uit in een scholencompetitie. De leerlingen spelen in een tenue met de kleuren van hun school, en door deelname aan het Challenge010-team worden zij tevens direct lid van een sportvereniging. Er is dus een sterke koppeling tussen school en vereniging. Door deelname aan deze intensieve vorm van teamsport, verleggen leerlingen ook vaak hun persoonlijke grenzen.

Waarom deelnemen?

Zoals je weet is sporten enorm gezond voor je. Het is ook belangrijk dat je plezier hebt in het sporten. Kies daarom een sport uit die goed bij jou past. Naast dat sporten gezond is voor je lichaam, bevordert sporten ook je humeur. Nooit meer chagrijnig thuiskomen dus!

Als deelnemer van Challenge010 krijg je verschillende dingen, waaronder:

  • Deelname met je schoolteam aan de competitie met andere scholen of volgen van workshops (dans).
  • Trainen in de weken dat er geen competitie is.
  • Finale (Rotterdams Kampioenschappen) op een unieke locatie.
  • Training van een professionele docent/coach.
  • Sporten met vrienden direct na schooltijd.
  • Begeleiding vanuit school.

Educatief sportklimaat

De trainer zorgt ook voor een eenduidig, veilig en educatief sportklimaat. Trainers worden hierin indien nodig ondersteund door pedagogische adviseurs van Rotterdam Sportsupport.

Contract

Deelnemen aan Challenge010 betekent ook dat er iets van de deelnemers verwacht wordt. Uiteraard betaal je als deelnemer contributie voor je lidmaatschap bij de vereniging. Maar daarnaast onderteken je ook een contract, waarin je belooft je te houden aan de (gedrags)regels die horen bij Challenge010, en het goed functioneren binnen het team.

Coaching en begeleiding

Onderzoek wijst uit dat sportdeelname bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling en schoolcarrière van jongeren. Challenge010 biedt met haar programma sportdeelname voor scholieren, op regelmatige basis georganiseerd bij een vereniging.
Rotterdamse scholieren die meedoen aan Challenge010, verkleinen het risico op obesitas en diabetes, vergroten hun zelfvertrouwen, en leren omgaan met winst en verlies en de betekenis van samenwerken.

Locaties

Challenge010 is gestart in Rotterdam. Inmiddels hebben ook scholen uit Capelle aan den IJssel zich aangesloten bij de Challenge010-competitie. De sportpartners Feyenoord Rotterdam, Excelsior4All, Rotterdam Basketbal, Noes Fiolet, SKVR, Eagle Gym, Oosterbaan Gym, Silent Dragon Holland en RBV Crooswijk organiseren de competities en trainingen. Lokale breedtesportverenigingen verzorgen trainingen voor de scholen bij hen in de buurt. Zo worden leerlingen lid van een vereniging die past bij hun omgeving.